Fransa Vize İşlemleri

Fransa vizesi almak isteyen TC vatandaşları öncelikle seyahat amaçlarına(turistik, aile ziyareti, iş seyahati vb.) ve mesleki durumlarına uygun olan evraklarını hazırlamalılardır. Daha sonra İngilizce olarak doldurulacak olan başvuru formunu da evrak dosyasına eklemelilerdir. Tüm evraklar hazır olduğunda Fransa Konsolosluğunun veya yetkili vize ofislerinin online siteleri üzerinden belirli bir tarihe randevu alınmalıdır. Randevu tarihinde evraklar ve vize ücreti yetkililere ibraz edilmelidir. Son 5 yıl içerisinde Shengen vizesi almamış kişiler başvuru sırasında parmak izi vermek zorundadırlar. Vizeniz olumlu veya olumsuz sonuçlandığında tarafınıza bilgi verilmektedir.

Fransa Vizesi ne  başvuracak kişiler, Fransa vize prosedürlerinin tamamlanmasının ardından kısa süreli seyahatler için (maksimum 90 gün) Fransa Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerine veya yine yetkili seyahat acentelerine Fransa vize başvurularını yapabilirler.

Fransa’ya seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Fransa seyahatlerinde vize almaları gerekmektedir. Hususi(Yeşil) Pasaport, Hizmet(Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 6 ay içerisinde 3 ayı geçmeyen seyahatleri için Fransa Vizesi başvurusundan muaf tutulmaktadır. Daha önceden alınan geçerli ve çok girişli Shengen vizesi bulunan Fransa vizesine başvurmak isteyen kişilerin tekrar vize almalarına gerek yoktur.

Fransa’ya uzun süreli (aile birleşimi, oturum izni, çalışma izni vb. ) amaçlarla seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Fransa Ulusal vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Uzun süreli vize başvuruları Fransa Konsolosluğu ya da Fransa Büyükelçiliğinden yapılmaktadır. 3 aya kadar olan vize başvuruları Fransa Konsolosluğunun yetkilendirmiş olduğu kurumlara ya da Seyahat Acentelerine yapılmalıdır.

Fransa Shengen Bölgesi ülkelerinden biridir. Böylelikle Fransa Shengen vizesi alan başvuru sahipleri vize süreleri dahilinde diğer 26 Shengen ülkesini ziyaret etme hakkına sahiptir.Bu ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, İsviçre, İzlanda ve Norveç’tir.

 

Fransa vize türleri iki şekilde sınıflandırılmaktadır.

  • Fransa Kısa Süreli Vize (Schengen Vizesi): Fransa’ya, resmi, turistik, ticari, eğitim, tedavi, ziyaret gibi amaçlarla seyahat etmek isteyen kişiler Fransa Schengen Vizesi başvurusu yapmalıdır.
  • İtalya Uzun Süreli (Ulusal) Vize: Fransa’da kesintisiz olarak 90 günden fazla konaklaması gereken kişilere (öğrenci, aile birleşimi, çalışma amaçlı) ikamet için verilen vizedir. 

·         İtalya Transit Vize: Türkiye´den hareket edip Fransa üzerinden uçakla aktarmalı olarak üçüncü bir ülkeye geçiş yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Fransa Transit Vize başvurusunda bulunmalıdır. A Tipi Vize sahipleri, havalimanında uluslararası transit bölümünde bekleyerek pasaport kontrolünden geçmeden aktarma yapabilirler.

Fransa Vizesi Başvuru Adımları

Seyahat amacına uygun evraklar hazırlanmalıdır.

Başvuru formunun çıktısı alınıp doldurulmalıdır.

Randevu alınmalıdır. Randevu tarihinde tüm evraklarla birlikte başvuru merkezinde bulunulmalıdır.

İşlemler sırasında son 5 yıl içinde Shengen Vizesi almayanlar parmak izi vermelidir.

Başvuru ücreti ödenmelidir.

Tüm işlemler tamamlanınca vizeniz sonuçlandığında pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.

Fransa Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • Başvuru Formu: Fransa vize başvuru formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
  • 6 ay geçerli pasaport,(varsa eski pasaportlar),
  • 2 adet biometrik fotoğraf (arka fon beyaz ve yeni çekilmiş),
  • Uçak rezervasyonu,
  • Otel rezervasyonu,
  • Seyahat sağlık sigortası,
  • Dilekçe,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Cep telefonu numarası, mail adresi, iş yerindeki görevi,
  • İkametgâh (e devletten alınabilir),
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e devletten alınabilir)(kendisi, annesi, babası, eş ve çocuklar),
  • Var ise tapu fotokopileri, var ise araç ruhsat fotokopileri,
  • Şahsi banka hesap cüzdanları (Son 3 aylık hesap hareketleri ve bakiyesi bulunan, güncel tarihli, maaş aldığı hesap olmalıdır var ise diğer hesaplarda alınabilir, dökümlerin banka kaşe imzalı olmalıdır ve banka imza sirküleri eklenmelidir),

 

Mesleki Durumu Gösteren Belgeler:

  • Çalışan ise: SGK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi,  Şirket imza Sirküsü,  Son dönem Vergi Levhası
  • Emekli ise: Emekli aylık belgesi(e-devletten alınabilir), SSK hizmet dökümü,(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Emekli maaşını aldığını net gösteren banka hesap dökümü.
  • İşveren ise: Bağkur hizmet dökümü,(4B) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), Faaliyet Belgesi (Orijinal, Güncel Tarihli), Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Şirket imza Sirküsü, Son Dönem Vergi Levhası.
  • Devlet Memuru ise: SGK hizmet dökümü(4A) (e-devlet şifresi ile barkot onaylı olarak döktürülecek), SGK işe giriş bildirgesi (uzun barkotlu), Resmi görev kimlik kartı, Bağlı bulunduğu odadan izin yazısı, Son 3 aya ait maaş bordrosu (firmadan kaşe ve imzalı),

 

 

Fransa Vizesi Sonuçlanma Süresi

Fransa vizesi genellikle 5 iş gününde sonuçlanmaktadır. Ancak bu süre Konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Seyahat tarihlerinizde vize sürenizin sonuçlanmaması gibi bir durumla karşılaşmamak için vize başvurularınızı en erken 3 ay en geç 1 ay içinde başlatmanız tavsiye edilmektedir.

Önemli Notlar

Fransa vizesi alırken pasaportunuzun 6 ay geçerliliği olması ve seyahat sürenizden sonra da 3 ay kalması gerekmektedir. Ayrıca vizenizin işlenebilmesi içi en az 2 sayfasının boş olması gerekmektedir.

Daha önce vizesi reddedilen başvuru sahipleri tekrar vize başvurusunda bulunabilirler.

12 yaş altındaki çocuklardan ve fiziki engel nedeniyle parmak izi veremeyecek kişilerden parmak izi alınmamaktadır.18 yaşından küçükler başvuruya velisiyle birlikte gelmelidir.